Ik heb een simpele manier ontwikkeld om het effect van de service bij te houden.


Een korte toelichting:

  • Voor mij is een'side out ' een punt dat wordt gescoord in de 1e aanval direct na een service. Dus als de tegenstander serveert en wij scoren het punt in de 1e aanval. Andersom: als wij serveren en de tegenstander scoort meteen. 

  • Als de aanval wordt verdedigd en er komt een tegenaanval, heeft dat niets meer met de servicedruk te maken en tel ik het punt niet meer als side out.

  • Een ace is een service die meteen scoort, of eventueel een 'ketser'. Een matige pass, waarna de spelverdeler de bal tegen de muur speelt is dus geen ace.

  • Een fout in de service is 'uit' (dus ook tegen het plafond), in het net, een fout in de opgooi, of een voetfout.
    Kost je dus een punt nog voor de tegenstander de bal raakte.

Geen enkel probleem als je zelf andere criteria wilt hanteren, maar een verstandig advies: wees consequent, zodat je de resultaten met elkaar kunt vergelijken.

All you need is ...

Per set een overzichtje zoals hierboven.
Bij de toepassing zit een voorbeeld dat je meteen kunt gebruiken. Overigens ben je vrij om gewoon een stuk papier te pakken en te turven. Als je de categorieën turft zoals hier getoond kun je de resultaten gewoon in de toepassing invoeren, waarna je de complete overzichten krijgt.

Een tip: ik zet de basisopstelling per set op de posities 1 t/m 6. Daaronder de invallers. Is voor mij handig, maar als je iets anders prettig vindt is dat geen enkel probleem.
In de toepassing zet ik de spelers altijd op volgorde van rugnummer. Maar ook daar ben je vrij in je keuzes.

Voor de service van de tegenstander houd ik niet bij wie er serveert. Het gaat me om de totale servicedruk.

Niet schrikken als je dit niet allemaal in één keer op je netvlies hebt; het wordt in het vervolg allemaal duidelijk.

Controle van het scorebord

Heb je dat ook weleens, dat je twijfelt of het scorebord wel klopt?
Met dit simpele overzicht registreer je niet alleen de servicedruk, je weet ook op ieder moment of de score kan kloppen. Het totaal aantal turfjes van beide partijen moet namelijk exact overeenkomen met de som op het scorebord.

Niet het doel van de toepassing, want dat is dus het bepalen van de servicedruk.

Servicedruk

Tijdens de wedstrijd heb je daar al een goed overzicht van. Kijk naar hoe vaak jouw team serveerde en hoe vaak de tegenstander een side out scoorde.  Moeilijk om daar een algemene richtlijn voor te geven, maar als de tegenstander 100% side out scoort heb je weinig servicedruk.

Andersom: hoe vaak serveerde de tegenstander en hoeveel streepjes staan er bij de side outs vanjouw team? Afhankelijk van het niveau dat je speelt, maar als dat 10% is doe je het niet goed en moet je bijvoorbeeld een oplossing verzinnen in de servicepass.

Er is meer

Excel totaliseert alle ingevoerde cijfertjes. Aantal services, aantal aces, aantal fouten en de gescoorde side outs.

Per persoon, maar ook voor het team. En dat zowel voor je eigen team als voor de tegenstander.

Hierna een paar voobeelden. Daarna een knop met link naar alle info over deze toepassing.

Een paar voorbeelden van de overzichten die Excel genereert op basis van dat kleine turfstaatje, bovenaan deze pagina.

Hierboven een overzicht van de services per persoon, met de aces, de foutservices en de gescoorde side outs.
De volgende afbeelding toont een grafiek die Excel automatisch maakt.

Alles over Servicedruk

Wil je alles weten over deze toepassing? Klik dan op de knop hieronder. Dan opent een pdf met alle informatie en schermafbeeldingen van alle producties in Excel.

Alles over servicedruk

Zelf proberen?

Ik heb een demo toegevoegd. Klik op de knop om deze te downloaden en probeer het zelf.

Demo Servicedruk Alles over servicedruk

De kosten

Voor het gebruik van deze toepassing wordt een bedrag van € 12,50 per team, per seizoen in rekening gebracht.
Bij aanschaf van meerdere toepassingen wordt een aantrekkelijke korting verleend.
Zie de pagina kortingen, voor uitleg en een overzicht.

Klik op de knop om naar het bestelformulier te gaan.

Bestelformulier